Spletna orodja IBMI so brezplačna orodja namenjena znanstvenikom s področja medicine, biologije, ipd. Gre za data-mining in data-summarizing orodja, ki so namenjena raziskovanju znanstvene literature.
MEDSUM - The MEDLINE/PubMed Summary Tool je brezplačno spletno orodje, ki preko standardnih PubMed/MEDLINE poizvedb (npr. iskanje po avtorju, reviji ali vsebini) vrne rezultate v obliki povzetkov. Lahko ustvarjamo 'profile' poznanih raziskovalcev ali pa raziščemo priljubljene vsebine revij na katere se hočemo naročiti. Za primer, lahko narišemo graf, ki kaže pogostost pojavljanja določene vsebine v literaturi (npr. schizophrenia, MRI, potassium channels) od leta 1945. Opomba: iskanja morajo biti angleška.
Avtor: Mike Galsworthy

BITOLA - A Biomedical Discovery Support System je brezplačno spletno orodje za ustvarjanje hipotez, razlago hipotez in hkrati ponuja alternativo za iskanje v MEDLINE. Z BITOLA lahko tudi iščemo povezave med znanstvenimi koncepti in MeSH frazami. Za primer, če ste našli povezavo med genom DRD5 in depresijo v adolescenci, lahko uporabite BITOLA, da poiščete razlago, ki ni bila eksplicitno izražena v literaturi. BITOLA bo preiskala vse asociacije na DRD5 in vse asociacije na depresijo v adolescenci ter bo vrnila seznam pojmov, ki se ujemajo pri obeh. Ta seznam bo vključeval potencialne genetske, biokemične ali pa morfološke povezave.
Avtorja: Dimitar Hristovski, Borut Peterlin